HAL9000

Thuisautomatisering of domotica vind ik nergens naar klinken dus maar gewoon home automation. Wat je tegenkomt als je thuis dingen wilt besturen dat je met allerlei losse apparaten komt te zitten met hun eigen app. Dat is natuurlijk niet handig. De oplossing is een centraal systeem dat met al die losse dingen praat zodat je op één plek alles kan bedienen. Er zijn een heleboel varianten, als je open source kant op gaat installeer je die vaak op een Raspberry PI. Een klein computertje met voldoende rekenkracht en (voor mij) bescheiden stroomverbruik om dit te doen. Dat kan je kaal houden maar ik heb hem wat uitgebreider gemaakt. Het hart van mijn home automation systeem heeft de toepasselijke naam HAL9000. Het is gemaakt op basis van een Raspberry Pi die meteen ook als netwerkopslag dient en alles in huis aanstuurt. Deels via kabels (gewone kabels of netwerkkabels) en deels draadloos (WiFi, Zigbee of 866Mhz). Hij in ingebouwd in een oude switch, mooi hergebruik en heb je gelijk een geschikte behuizing met aansluitingen. Hiermee kan hij met alle randapparatuur praten die ik heb gekocht of gemaakt. Centrale aansturing kan via een app die ook op een tablet aan de muur draait. En als je lui bent, zeg je gewoon aan Google wat je wilt doen.

Tablet bediening

Het zal een mannen iets zijn, ik vond het wel leuk dat je ook iets ziet van je mooie opstelling. Dus niet alleen bedienen met je stem of de telefoon. Maar ook een scherm aan de muur. De makkelijkste manier is dan een tablet in te zetten, daar zit alles al op wat je nodig hebt. Grootste kunst is dat dan mooi inbouwen en ophangen. Ik heb een frame gemaakt van een vrij plat/basic schilderij lijstje. Zwart verven en wat gaten aan de achterkant voor de stroom. Dat is eigenlijk het enige waarop je moet letten. De stroom aanvoeren via de USB aansluiting op een tablet is lelijk omdat de lijst dan erg breed moet zijn. Sommige tablets hebben echter aan de onderkant ook een aansluiting voor (meestal) een toetsenbord of een soort houder/docking station. Meestal in de vorm van 2 of 4 koperen puntjes. Hiermee kan je ook stroom aanvoeren en dat is lekker klein/plat. Je kan voedingen kopen die in een lasdoos passen maar je moet wel een sleuf naar de juiste plek maken. Kortom wel een aardig klusje. Qua software is het meestal vrij makkelijk, de kunst is vooral om hem actief te houden. Meestal door het gebruik van een app of een browser waarbij je automatische updates uit moet zetten. Laat je die aan zal bijvoorbeeld chrome meerdere keren per week afsluiten. In het laatste geval natuurlijk niet vergeten zo nu en dan de updates handmatig te doen.

openHAB

Je moet naast de hardware ook kiezen voor de software die dit gaat doen. Makkelijk is het niet, keuze genoeg. Zelf heb ik gekeken naar opensource software waar een flinke community achter zit. Dat helpt omdat er dan altijd wel iemand is die al iets voor een bepaald randapparaat heeft gemaakt of je vragen kan beantwoorden. Andere factor is het 'knutselgehalte', zoek je meer kant-en-klaar of meer iets waar je zelf veel aan kan doen. Vaak is het een overigens een mix maar wel met een neiging naar één van de twee. Als je al de nodige randapparatuur hebt, is ondersteuning daarvan ook een belangrijke factor. De meest gebruikelijke worden overigens altijd wel ondersteund, dus let vooral op bijzondere merken of technologien (denk aan je zonnepanelen). Laatste hulp zijn de vergelijkingssites, maar die zijn het meestal ook niet geheel eens. Let er vooral op dat je een recent artikel pakt, dit soort software veranderd wel dus het beeld van een paar jaar terug hoeft niet meer met het nu te kloppen. En lees er een paar, let niet zozeer op de eindconclusie maar op de dingen waarom ze A of B roepen. Pik daar de elementen uit die je zoekt en kies iets voor je eigen situatie. Het is ook een kwestie van smaak vrees ik. Persoonlijk ben ik bij openHAB uitgekomen. Tot nu toe bevalt het prima, draait stabiel en kan alles wat ik nodig hebt. Soms met iets meer werk dan gehoopt maar dat is een beetje inherent aan home automation. Het eind resultaat is de boel makkelijker maken maar de weg daar naar toe niet noodzakelijkherwijs. Als je eenmaal gekozen hebt, zit je er wel een beetje aan vast. Hoe meer je hebt c.q. geinvesteerd hebt (qua kennis en dingen die je gemaakt/gekocht hebt), hoe lastiger switchen wordt.

Slimme Meter

Er zijn een heleboel dingetjes op de markt om je stroomverbruik bij de houden. Als je echter als een Raspberry PI in je meterkast hebt hangen is het vrij gemakkelijk om dat mee te nemen. Alle slimme meters hebben namelijk een zogenaamde P1 Poort (lees aansluiting) die die gegevens elke 10 seconden opstuurt. Je kan kabeltjes kopen met aan de ene kant zo'n P1 stekker (lijkt op telefoonstekkertje) en aan de andere kant een USB aansluiting. En de Rasberry heeft 4 USB poorten dus daar kan je hem zo op aansluiten. De slimme meter hoeft om dit te gebruiken niet naar buiten open te staan, dus je kan nog steeds vrij kiezen of je deze gegevens met je energieleverancier wilt delen. Resultaat is (zal iets van de meter afhangen) dan je gegevens voor elk van de drie fases krijgt over levering en teruglevering (zowel in watts, ampereres en de standen). Deze kan je dan gebruiken in je openHAB systeem.

1 2 3